Menu
Świąteczne historie
Grudzień. Czas, kiedy nic nie musicie.
Czas, kiedy możecie.
Możecie być z bliskimi, możecie celebrować do woli i wznosić grudniowe toasty.
Czas, kiedy sięgamy pamięcią do dawien dawna, tam gdzie stare przeplata się z nowym, gdzie nuty nostalgii i tęsknoty przeplatają się z tu i teraz, gdzie pradawność puka do drzwi.
Takie są tegoroczne świąteczne historie Pod Dębowcem – pachnące tradycją, ludowością, naturą.
Przepełnione tym, co znamy i tym, do czego tęsknimy.
Historie, które zabierzecie ze sobą, do domu.
By dzielić się radością z bliskimi, by niespiesznie cieszyć się grudniowymi momentami, zapachem lasu, bliskością.
By smakować i tworzyć własne opowieści przy stole!
Zabierz kawałek zimowych historii Pod Dębowcem w te święta do domu!
Zamówienia przyjmujemy telefonicznie lub mailowo do 21 grudnia.
Świąteczne historie
Pierogi z kapustą i grzybami z cebulką
– 7 sztuk
Pierogi z gęsiną i skwarkami z Mangalicy
– 5 sztuk
Pierogi z serem, ziemniakami i cebulką
– 7 sztuk
Pierogi nadziewane mięsem z skwarkami z boczku z cebulką
– 7 sztuk
Uszka z grzybami i cebulką
– 10 sztuk
Uszka z mięsem
– 10 sztuk
Krokiet z kapustą i grzybami leśnymi
Krokiet z ciecierzycą i szpinakiem
Krokiet nadziewany mięsem
Półgęsek z galaretką z wina i żurawiny z olejem lnianym i bagietką
Galaretka z nóżek z marynowaną w occie cebulką i chlebem
Śledzie z szarą renetą i porem w śmietanie
Śledzie po japońsku z sałatką jarzynową
Śledzie z cebulą, gorczycą i pieprzem
Śledzie z sałatką ziemniaczaną
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z mięsem lub z grzybami
Zupa z leśnych grzybów
Filet z karpia marynowany w cebuli smażony na sklarowanym maśle
– dwa dodatki do dań głównych w cenie, wybierasz sam
Polędwica z dorsza czarniaka z sosem tatarskim
– dwa dodatki do dań głównych w cenie, wybierasz sam
Sandacz z pieca z sosem maślanym i zielonymi szparagami
– dwa dodatki do dań głównych w cenie, wybierasz sam
Wyborna sztuka mięsa, plastry wołowiny w sosie chrzanowo koperkowym
– dwa dodatki do dań głównych w cenie, wybierasz sam
Udko z gęsi marynowane w ziołach, sosy do wyboru pigwa- gruszka, demi glace
– dwa dodatki do dań głównych w cenie, wybierasz sam
Czerwona kapusta na winie z brusznicą
Kapusta z grzybami
`Tradycyjna sałatka jarzynowa na kieleckim!
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Sałatka z pieczonych buraczków z miodowym winegretem
Kluseczki śląskie
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi
Miodownik z miodem naszej pasieki
Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową
Sernik z lemon curd
Sernik z marakują
Sernik pistacjowy
Makowiec japoński
Szarlotka z sosem angielskim na burbońskiej wanilii
Rogaliki orzechowe
– 20 sztuk
ZAMÓWIENIA MOZNA SKŁADAĆ DO 21 GRUDNIA
– telefonicznie lub mailowo: poczta@poddebowcem.pl | +48 733 875 875
Menu spod lady
Pod Dębowcem spotykamy się przy stole. Celebrujemy wspólne momenty, smakujemy chwile, opowiadamy historie. W wielkich garach mieszają się smaki, w których szukamy prostoty i niebanalności. Dlatego poza tym, co na stałe w naszej karcie – każdego dnia proponujemy Wam inną opowieść na talerzu. Zobaczcie, jaka kulinarna przygoda czeka na Was w letnie dni!
SPOD LADY, CZYLI ZIMOWE HISTORIE PRZY STOLE
Półgęsek wędzony z galaretką z wina i żurawiny
– z olejem lnianym i bagietką
Żurek na gęsich żołądkach
– z jajkiem pochette, puree ziemniaczanym i cebulą
Konfitowane gęsie żołądki z ziołami
– ze smalczykiem i bagietką
Ośmiornica w sosie winno-maślanym
– z czosnkiem, sałatką hiszpańską i bagietką
Sernik z pistacji sycylijskiej
IL Casato Pinot Grigio delle venezie vintage Włochy 2020
Wino o jasnoróżowym, miedzianym kolorze. W smaku dominują czerwone owoce wiśni, jagody i maliny. Charakterystyczny długi posmak mineralności i soczystości. Doskonałe do lekkich, nadmorskich dań.
IL Casato Pinot Grigio delle venezie vintage Włochy 2020
Wino o jasnoróżowym, miedzianym kolorze. W smaku dominują czerwone owoce wiśni, jagody i maliny. Charakterystyczny długi posmak mineralności i soczystości. Doskonałe do lekkich, nadmorskich dań.
Winter Forest Punch
– zimowy poncz podawany na gorąco. Owocowy, podkreślony rozgrzewającą, korzenną nutą
ZIMOWY PIKNIK BAR
Rillettes z gęsi z bagietką
Galaretka z nóżek
Miseczka chipsów hiszpańskich
Bagietka z oliwą i ziołami
Szwajcarskie fondue
Curry wurst, czyli białe kiełbaski grillowane
Patatas Bravas z hiszpańskimi sosami
Gofry z konfiturami
Panattone z gorącą czekoladą
Pannattone z bakaliami
Pannattone na wynos
„6”
Pannattone na wynos
„12”
Lody z pieprzem
Piernik zimowy
Bombardino z bitą śmietaną
Grzane piwo z likierem
Grzaniec z białego lub czerwonego wina
– nasza propozycja na jesienne i zimowe wieczory, wybierzcie między aromatycznym białym winem z cytrusową nutą, a bogatym czerwonym z korzennymi akcentami i słodką pomarańczą
Poncz świąteczny
Herbata zimowa
– z cynamonem, anyżem, goździkami i pomarańczą
Herbata z konfiturą
Czekolada na gorąco
– z bitą śmietaną lub pianką
Kawa po irlandzku
Grog
Jägermeister
– pomarańcza, kawa, manifest
BOONEKAMP Bielska nalewka
Piwo Lavina Bernard z syropem porzeczkowym
Menu stałe
ŚNIADANIA I ZAKĄSKI
Jajecznica z Lipowych Wzgórz
– na maśle, ze szczypiorkiem
Jajecznica z Lipowych Wzgórz
– z boczkiem
Jajecznica z Lipowych Wzgórz
– z grillowaną kiełbasą
Jajka po hiszpańsku
– grillowana warzywa, zapiekane z jajkiem, podane z bagietką
Tatar z polędwicy wołowej
– chlebem i pieczonym czosnkiem
Szparagi z sosem holenderskim i jajekiem w koszulce
– podane z bagietką
Szparagi z jajkiem i szynką Serrano
– podane z bagietką
Śledź Matias Atlantycki 1 płat
– na dwa sposoby: z oliwą i cebulką lub z sałatką ziemniaczaną – podane z pieczywem
Śledź Matias Atlantycki 2 płaty
– na dwa sposoby: z oliwą i cebulką lub z sałatką ziemniaczaną – podane z pieczywem
Smalec tradycyjny ze skwarkami
– ze skwarkami i cebulką, chlebem i ogórkiem
Smalec wege z fasoli
– z majerankiem, chlebem i ogórkiem
Kabanos z rusztu
– z chrzanem, ogórkiem i pieczywem
TAPAS
Oliwki i nie tylko
Oliwki hiszpańskie nadziewane serem, czosnkiem, migdałami, sardelą podane z bagietką oraz oliwą Picul z ziołami
Lucy wine – hiszpańskie sery i wędliny | dla dwóch osób
Sobrasada
– pasta z chorizo i szynki serrano z suszonymi pomidorkami i bagietką
Melon z szynką Serrano
– podane z bagietką
ZUPY
Bulion z pielmieni
– pierożki pielmieni nadziewanymi mięsem, lepionymi przez Ludmiłkę
Rosół z makaronem i mięsem
Barszcz na zakwasie
Krokiet
– z mięsem i grzybami – z kapustą i grzybami – z ciecierzycą i szpinakiem
Zupa dnia
PIERWSZE DANIA
Sałatka hiszpańska
– z grillowanymi warzywami, serem Manchego, oliwkami i sosem winegret
Viva la Pasta!
– makaron sezonowy… zapytaj kelnera o dzisiejszą specjalność!
DANIA GŁÓWNE
Stek z polędwicy wołowej z sosem z zielonego pieprzu na ginie
– pieczone ziemniaki lub frytki oraz sałatka z grillowanych warzyw
Pieczona gęś z gratin buraczanym
– twarogiem wędzonym, kapustą w glazurze oraz sosem z gruszki i pigwy
Wyborna sztuka mięsa
– plastry wołowiny w sosie chrzanowo-koperkowym, puree, sałatka z pieczonych buraków
Sandacz z pieca z sosem maślanym i szparagami
– puree z oliwą paprykową, sałatka z pomidorów z grillowaną papryką
Sznycel wieprzowy z jajkiem
– smażony na sklarowanym maśle, sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Kalafior z białym puree i orzechami w słonym karmelu z oliwą szczypiorkową
– sałatka z koprem włoskim i pomarańczą
Ośmiornica w sosie winno-maślanym
– z czosnkiem, sałatką hiszpańską i bagietką
PIKNIK BAR
Fasolka po bretońsku
– podawana z pieczywem
Ratatouille a’la Remy
– podawane z bagietką
Ser z grilla z brusznicą na winie
– podawany na żytnim chlebie
Kiełbasa Kcyńska pętko z grilla z duszoną cebulą
– podana z chlebem i musztardą
DANIA MĄCZNE
Pierogi nadziewane wołowiną i cielęciną ze skwarkami i cebulką
Pierogi z kapustą i grzybami z cebulką i skwarkami z boczku
Pierogi nadziewane serem i ziemniakami z cebulką
Pierogi nadziewane pieczoną gęsiną ze skwarkami z Mangalicy
– sezonowo
DLA DZIECI
Rosół bez zielonego!
Kurczak z Lipowych Wzgórz panierowany
– frytki, surówka z marchewki, keczup
Kluseczki śląskie z sosem
SŁODKOŚCI
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Malinowa chmurka
Sernik
– bezglutenowy
Sernik z marakują
Tiramisu z Amaretto
Tiramisu z Limoncello
– sezonowo
Miodownik
Galaretka z owocami
Szarlotka
Crème brûlée z wanilią
Panna Cotta
– z sosem malinowym
Tarta rustykalna z owocami
– sezonowo
Naleśniki Crêpes Suzette
– sezonowo
Jaglanka wegańska z owocami
– wegańska i bezglutenowa
Lody Cremino Bakery
– porcja od serca! – różne smaki
Lody Cremino Bakery
– połowa porcji – różne smaki
Wina białe | czerwone
Savee Sea Sauvignon Nowa Zelandia
cena za 0,125 l cena za butelkę
Blanco Nieva Verdejo | Sauvignon Blanc Rueda Hiszpania
cena za 0,125 l cena za butelkę
Abtei Himmerod Riesling Mosel
cena za 0,125 l cena za butelkę
Fuenteseca Macabeo | Sauvignon Hiszpania
cena 0,150 l cena: karafka 0,50 l
La Pasajera | Verdejo Hiszpania
cena za 0,125 l cena za butelkę
Prosecco Via Via
cena za 0,150 l cena za butelkę
La Atalaya Garnacha Hiszpania
cena za 0,125 l cena za butelkę
Saurus Malbec Patagonia
cena za 0,125 l cena za butelkę
Fuenteseca Tempranilio Hiszpania
cena 0,150 l cena: karafka 0,50 l
Martúe Pago Campo de la Guardia La Mancha
cena za 0,125 l cena za butelkę
Sofros Tempranillo Castilla y Leon Hiszpania
cena za butelkę
Koktajle
Aperol Spritz
Gin Discover Spritz
Bitter Spritz Gold
Palinni Spritz
Mojito
Hugo
– prosecco z syropem z kwiatów bzu
Espresso Martini
Negroni
Clover Club
Whisky Sour
Mystic Mango Twist
Margarita 1800
KOKTAJLE BEZALKOHOLOWE
Mojito
Gin 0% z tonikiem
Aperol Spritz z pomarańczami i miętą
Limoncello Spritz z limonką
Krótkie formy
Pravda Super Premium | żyto, Passover, Espresso
40 ml
Stanislav | Premium
40 ml
Wódka ziemniaczana Podole Gala
40 ml
Tequila Silver Reserva 1800
40 ml
Tequila Reposado, Anejo 1800
40 ml
Cachaca Mangaroca
40 ml
Bielska wiśniówka
40 ml
Boonekamp Jenkner
40 ml
Miodonka Beskidzka
40 ml
Miodonka z pieprzem
40 ml
Passover Slivovitz
40 ml
Absente Grande 69
40 ml
Ouzo Tirnavou Katsaros
40 ml
Calvados Lemorton Reserve
40 ml
Bourbon Bulleit
40 ml
Zacapa 23 Rum
40 ml
Zacapa X.O Rum
40 ml
Cubanita Gold Rum
40 ml
Sambucca Ramazzotti
40 ml
Grappa Bariccata
40 ml
Cognac Domaines VSOP
40 ml
Cognac Leyart X.O
40 ml
Glenglassaugh Torfa Scotch Whisky
40 ml
Shamrose Irish Whiskey
40 ml
Proud Irish Whiskey
40 ml
Kensei Japan Whisky
40 ml
Tamnavulin Single Malt Scotland
40 ml
Shackleton Single Malt Scotch Whisky
Lagavulin Single Malt 16 YO
40 ml
Piwa lane | dostępność rotacyjna
Kojetin Pils
0,3 l 0,5 l
Radegast 12
0,3 l 0,5 l
Bernard Pils 10-12 Czechy
0,3 l 0,5 l
Erlkönig Bawaria Pszenica
0,3 l 0,5 l
Koníček Ryzák Lager
0,3 l 0,5 l
Bernard Pils bezglutenowy, IPA, Bohemia ALE
– butelka 0,5 l
Bernard Pils bezalkoholowy | wiśnia | śliwka | klasyczny
– butelka 0,5 l
Napoje zime | gorące
Herbata Wiewiórka
0,35 l
Herbata Tea Forte
0,35 l
Herbata sypana Ronnefeldt since 1823
Herbata mrożona naturalna
0,35 l
Espresso 456
Espresso Pravda Likier
Espresso Tonic
Doppio espresso
Kawa czarna | americano
Kawa biała | flat white
Cappuccino
Grande cappuccino
Czekolada na gorąco
– z bitą śmietaną lub bez
Affogato, czyli trafione i zatopione w kawie lody
Fritz Kola
0,33 l
Tonic Thomas Hardy
0,20 l
Lemoniada kwaskowata
0, 35 l
Soki wyciskane
0,33 l – marchewka z marakują, pomarańcza
Soki tłoczone
0,33 l – jabłko, porzeczka, pomarańcza
GIN Pod Dębowcem
Francja
XII Dry Gin
Antidote Gin
Grands Domaines Gin
Le Gin Christian Drouin Blanc
Le Gin Christian Drouin Calvados Cask
Olive Gin
Thompson’s Gin
Izrael
Levantine Gin
Levantine Gin Oak Aged
Niemcy
Berliner Brandstifter Dry Gin
Berliner Brandstifter Aged
Boar Gin
Ginsanity Strong Coffee
Ginsanity Navy Strength
Ginsanity White Truffle
Knut Hansen 0%
Knut Hansen
Irlandia
Gunpowder Oriental Botanicals Gin
Gunpowder Citrus Gin
Garnish Island Gin
Berkshire Botanical
Islandia
Himbrrini London Dry
Himbrrini Old Town Honey
Wielka Brytania
Silent Pool Intricately Realised
Silent Pool Rare Citrus
Tanqueray
Tanqueray No. Ten Gin
Tanqueray Sevilla
Ben Blackberry & Gooseberry Gin
Fifty Pounds Gin
Portobello Road
Bobby’s Holandia
Włochy
Jo Ressel Brezza Adriatica
Hemisphaerica
Ambrosia Dry Edition
Ambrosia Sicily Edition
Gil Torfa
Ginacria
Gillo 38
Z 44 Gin
Solaro Capri
Pigskin Sardinia
Piero Maggio
Hiszpania
Alkemist
Gin Mare
Demanila
Holandia
1689 Pink Gin
1689 Dry Gin
Cannabis Sativa Gin
Sir Edmond
Japonia
Nikka Coffee Gin
Sakurao Hiroshima
Tenjaku
Polska
Ashmont Gin
Discoverer Christopher
Heritage Gin
Jonston Hibiscus
Wenezuela
Canaima Amazonia
Portugalia
Sharish Blue Magic Gin
Sharish Laurinius Gin
Sharish Pera Rocha do Oeste
Skandynawia
Bareksten
Hven Sloe Gin
Hven Stella Nova Gin
Geranium Gin Dania
Hendricks
Old English Gin
The London No. 1
The Botanist Scotland
Monkey 47 Dry Gin
Malhar Indie Gry
Spotkania przy stole
Spotkajmy się! Przy stole Pod Dębowcem
Kolacje degustacyjne
Sprawdzą się idealnie na spotkaniu biznesowym lub rodzinnym. Będą wyjątkową przygodą podczas wieczoru we dwoje w naszej szklarni! Odpowiednio skomponowane, z rekomendowanym winem i historiami, które nie mają końca!
Spotkania biznesowe
Wydarzenia ważne dla firmy, i te mniej formalne wymagają niezwykłej oprawy. Nasza propozycja biznesowych spotkań Pod Dębowcem to idealnie skomponowana przestrzeń, obsługa na najwyższym poziomie oraz degustacyjne menu!
Spotkania rodzinne
Poza klasyczną formą przyjęcia z rekomendowanym menu, możemy zaproponować kolację degustacyjną z tapas i szerokim wyborem win w rolach głównych, możemy wykorzystać dobro kuchni tradycyjnej lub śródziemnomorskiej. Wszystko zależy od Waszych marzeń! Wydarzenia ważne dla rodziny i przyjaciół, urocze spotkania, nastrojowe chwile we dwoje możecie celebrować bez końca Pod Dębowcem!
Kontakt: +48 532 555 398, poczta@poddebowcem.pl