Uczta | Kolacja degustacyjna

𝗣𝗼 𝗿𝗮𝘇 𝗽𝗶𝗲𝗿𝘄𝘀𝘇𝘆 𝘄 𝗕𝗶𝗲𝗹𝘀𝗸𝘂-𝗕𝗶𝗮ł𝗲𝗷 — 𝗨𝗰𝘇𝘁𝗮 𝗣𝗼𝗱 𝗗𝗲̨𝗯𝗼𝘄𝗰𝗲𝗺 𝘇 Bartek Kieżun – Krakowski Makaroniarz
𝗪 𝘀́𝗿𝗼𝗱𝗲̨ 𝟮𝟬 𝘀𝗶𝗲𝗿𝗽𝗻𝗶𝗮, 𝗼 𝗴𝗼𝗱𝘇𝗶𝗻𝗶𝗲 𝟭𝟵:𝟬𝟬 wspólnie z Bartkiem – kulinarnym dziennikarzem, podróżnikiem, fotografem, autorem książek pełnych inspiracji, zabierzemy Was w podróż po rozpalonych jak flamenco zakątkach Hiszpanii i Portugalii – tam, gdzie chleb macza się w oliwie tak zielonej jak nasz las, gdzie w garnkach bulgoczą owoce morza, a w powietrzu wiruje zapach chorizo, papryki, czerwonej cebuli i soku z pomarańczy
To będzie wieczór przyprawiony temperamentem, przystrojony jak portugalska azulejos, z pysznym rozmachem i kroplą szaleństwa. Przyjdźcie ucztować. Niech stół się ugina, a serca radują
A w kieliszkach? Tam zatańczą wina, które opowiadają własne historie. Białe jak mgła o poranku nad Duero, czerwone jak zachód słońca nad Andaluzją. Lekkie, mineralne, z figlarną nutą cytrusów albo głębokie, zmysłowe i pieprzne. Do śmiechu, do opowieści, do jedzenia i do zakochania
No i oczywiście jazz z hiszpańską nutą
by Swingin’ Train.
Zarezerwuj miejsce przy stole, zaproś bliskich. Świętujcie, smakujcie. ¡Olé!
532 555 398 | 390 pln/os. | Wiele dań i wino
MENU
Aperitif
Cava Cabre & Sabate Brut Rosado Metodo Tradiciona
Tapas I
Trzy oliwki z podwędzaną oliwą Castillo De Canena
Tapas II
Pinchos de Sobresada Pate de Sardinha
Tapas III
Sopa de Peixe
Zupa rybna z fenkułem, pomidorami i rozmarynem
Tapas IV | do wyboru do 10.08
Gambes amb salsa romesco ~ Krewetki z aromatycznym, katalońskim sosem romesco
Lubina al Horno con patatas al limon ~ Okoń morski pieczony na cytrusowych ziemniakach
lub
Conejo en Pepitoria
Królik w sosie szafranowo migdałowym
Deser
Trenza de Almudevar
Pachnący kwiatami pomarańczy drożdżowy warkocz z kremem i orzechami
Tapas V
3 sery Manchego z marmelada fe mermoles, konfitura z pigwy
Rekomendowane wina | selekcja 3 win
Katarzyna Estate
Winnica znajduje się u podnóża wschodnich Rodopów, zaledwie 2 km od granicy z Grecją. Okolica jest pagórkowata, bardzo malownicza i wciąż uroczo dzika. Obszar ten znany jest ze swojej starożytnej historii i tradycji. Źródła liczące ponad 5000 lat dowodzą, że Trakowie i Rzymianie, którzy mieszkali na tych ziemiach, zajmowali się uprawą winorośli i enologią.